Informatie

Artistiek naakt : - Waarom fotografeer ik ? -

Lichamen zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie. Naaktfotografie is voor mij een creatieve uitdaging die veel voldoening geeft. Fotograferen gebeurt in m'n vrije tijd, waarbij ik naar professionele resultaten streef. Ik ben dus geen professioneel fotograaf en dat bevalt me uitstekend. Een vakfotograaf moet vooral fotograferen naar de wensen van z'n klanten, terwijl ik als hobbyfotograaf totale creatieve vrijheid heb.

Alle foto's hier, zijn het resultaat van het werken met gewone mensen, die ingingen op m'n vraag om model te staan, of zich spontaan aanboden na het bezoeken van deze site. Geen enkel van de modellen is professioneel, alhoewel een enkel wel wat ervaring heeft. Eén model doet sinds onze sessies regelmatig modellenwerk op semi-professionele basis. Verschillende mensen poseren meerdere keren, wat toch betekent dat ze het een aangename ervaring vinden en tevreden zijn over het resultaat.

Creatieve fotografie betekent ook een evolutie. Gaandeweg zoek ik nieuwe benaderingen, verlichtingstechnieken en ideeën. Daarbij wil ik me niet vastpinnen op een bepaald aspect van naaktfotografie. Er zijn zoveel fotografen die ik bewonder en die me inspireren.

Doorgaans is m'n werk vrij abstract en nauwelijks erotisch te noemen, maar artistiek naakt mag erotische uitstraling hebben. Erotiek in een foto zit voornamelijk in de opbouw en de sfeer, veel minder in wat er effectief te zien is.


Poseren : - Is modelwerk iets voor U ? -

Ik ben voortdurend op zoek naar nieuwe mensen die model willen staan. Voornamelijk vrouwen en koppels, maar een mooi mannenlichaam kan een creatieve afwisseling zijn.

Door je te laten fotograferen zie je jezelf eens naakt door de ogen van iemand anders. Een naaktfoto laat je voornamelijk voor jezelf maken, maar kan ook als speciaal geschenk voor je partner. Bij verscheidene modellen hangt er werk thuis aan de muur.

Een perfect lichaam is niet echt nodig om te poseren. Met 'gewone' mensen werken geeft veel mogelijkheden tot mooie foto's. Ik heb wel een voorkeur voor slanke modellen. Lees ook de ervaringen die enkele modellen me mailden.

Naaktfotografie gebeurt in een intieme sfeer. Indien je als model graag hebt dat je vader, moeder , vriend of vriendin aanwezig is bij de opnamen, heb ik daar geen bezwaar tegen. Zeker bij een eerste sessie heb je misschien graag iemand bekend in de buurt. Per slot van rekening begeef je jezelf op onbekend terrein, met een vreemde man. Ik vindt het belangrijk dat je je als model op je gemak voelt. Een fotosessie moet een prettige ervaring zijn : dat resulteert in betere foto's.

Privacy

Anonimiteit is heel belangrijk voor de meeste mensen die voor mij poseren, en die wordt strikt gerespecteerd. Op de meeste foto's komt het model niet herkenbaar in beeld, omdat ik me vooral op vormen en lichaam concentreer. Veel van de foto's hebben geen nood aan het gezicht van een persoon.

Opnamen waar het model toch herkenbaar is, worden niet gebruikt, tenzij het model hier uitdrukkelijk en op voorhand een schriftelijke toelating voor geeft. Dus geen vervelende situaties dat bekenden foto's van jou zouden zien zonder dat je het weet.

Gebruik

Wat gebeurt er met de foto's ? Ze worden natuurlijk niet gemaakt om nooit het daglicht te zien. Er is wel een vrij strenge selectie van de opnamen, waardoor de meeste negatieven ongebruikt in m'n archief gaan. Per sessie zijn er enkele beelden die eventueel worden gebruikt voor fotowedstrijden en tentoonstellingen. Een deel komt ook in de fotogalerijen van deze website. Voor foto's waarop iemand herkenbaar is (aangezicht in beeld) vraag ik een schriftelijke toestemming. Als model heb je dus het laatste woord. Zijn er foto's waarop je herkenbaar bent zal ik die pas gebruiken als jij je goedkeuring geeft. Het is niet m'n bedoeling dat ik foto's openbaar maak waar het model zich niet goed bij voelt.

Vergoeding

Als vergoeding bezorg ik m'n modellen een CD-rom met foto's van de sessie, plus 2 vergrotingen van de foto's die ze zelf het mooist vinden. Bovendien mogen de foto's op de CD-rom gratis aangewend worden voor eigen gebruik zoals een persoonlijke homepage, contactadvertenties, portfolio...

Uit de gesprekken met m'n modellen blijkt dat een heel deel al een tijdje met het idee van naaktopnamen spelen. Ze willen of durven daarvoor echter niet naar een 'gewone' fotograaf stappen. Omdat ik me toeleg op artistieke naaktfotografie ligt de drempel bij mij een stuk lager.

Plaats

Ik heb een eigen ruimte die als studio dienst doet, maar fotografeer ook af en toe bij de modellen thuis omwille van de ongedwongen sfeer. Er wordt wel wat materiaal aangesleept, zoals studioflitsers, softbox, statieven, achtergrond ... Om vlot te kunnen werken is dus wel minstens 4 op 5 meter vrije ruimte nodig. Een zetel en salontafel aan de kant is veelal voldoende om te kunnen werken. Ik heb al gefotografeerd in kleinere ruimten met mooie resultaten, maar meer plaats werkt vlotter en legt minder beperkingen op qua poses en spelen met licht.

Ook leegstaande gebouwen bieden interessante mogelijkheden. Zo heb ik al gefotografeerd in een uitgebrande woning en een leegstaande bottelarij. Dit vereist meer voorbereiding, daardoor is een eerste sessie altijd studiowerk.

 

Heb je interesse ?

 


De fotosessie : - Wat gebeurt er allemaal ? -

Een typische fotosessie duurt anderhalf tot twee uur. Kom ik aan huis, dan heb ik een twintig minuutjes nodig om m'n achtergrond en verlichting op te stellen. Meestal heb ik wat voorbeelden of fotoboeken mee, waar je ondertussen in kan bladeren. Dat brengt je wat in de sfeer en aan de hand daarvan kan je me ook tonen wat je zelf het mooist vind. Voor we effectief beginnen bespreken we nog even de voorwaarden zodat alles duidelijk is.

Ik ben zachtaardig van karakter waardoor de fotosessie vrij rustig en ontspannen verloopt, liefst met wat muziek op de achtergrond. Veelal begint het model in een liggende houding, waarbij ik abstracte naaktfoto's maak van delen van het lichaam, zoekend naar lijnen en licht/schaduw. De bedoeling daarvan is dat we aan elkaar wennen : het model aan mij maar ook ik aan het model. Geleidelijk gaan we dan over tot andere poses. Regelmatig geef ik aanwijzingen. Ik werk gericht naar bepaalde poses, in tegenstelling tot sommige fotografen die graag een 'bewegend' model hebben en afdrukken bij een mooie pose. Af en toe las ik een pauze in en wordt de lichtopstelling wat veranderd.

 

 


Galerijen : - Welke soort foto's maak ik ? -

In de fotogalerijen vind je voorbeelden van m'n werk. De foto's worden regelmatig aangevuld met nieuw werk. Elke galerij bevat een aantal foto's die je via de thumbnails links kan selecteren voor een grotere versie. Hopelijk geniet je er van. De nieuwste galerijen staan bovenaan, dat is handiger voor regelmatige bezoekers.

© Copyright Ivan Scheers 1999-2001
ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
ALL RIGHTS RESERVED

 


Interesse ?

Wil je graag gefotografeerd worden of wil je wat meer info, dan neem je maar contact op via IvanScheers@compuserve.com en misschien sta je binnenkort voor m'n camera.

Je krijgt natuurlijk een vergoeding voor je medewerking. Ik respecteer je privacy en gebruik de foto's slechts volgens strikte voorwaarden. En wil je echt weten hoe ik er uit zie, dan is hier een zelfportret dat ik onlangs maakte. Geen fantastische foto, maar beter dan niks.


Alles nog eens op een rijtje :
 

  • Duidelijke afspraken.
  • Foto's bij jou aan huis, in m'n studio of eventueel op locatie.
  • Gratis CD-ROM met vrij persoonlijk gebruik van de beelden.
  • Gratis vergrotingen naar keus.
  • Geen herkenbare foto's van jou op tentoonstellingen of het Internet, tenzij na schriftelijke toelating.


Contact :
 

 


Technisch : - Wat gebruik ik ? -

Andere fotografen zijn misschien geïnteresseerd naar het materiaal waar ik mee werk.

Sinds eind 2002 ben ik overgeschakeld op digitale fotografie. Daarbij gebruik ik digicam en een digitale reflex. Elk met z'n eigen voor- en nadelen. De digicam oogt wellicht minder professioneel dan een digitale reflex, maar het leunt goed aan bij mijn stijl van fotograferen. Door het kantelbaar LCD scherm, kan ik makkelijker vanop heuphoogte werken dan met een reflexcamera. Het voordeel van de digitale reflex is dan weer dat die sneller is en de autofocus nauwkeuriger door de kleinere scherpstelzone. De kwaliteit van beide beantwoordt aan mijn eisen voor uitstekende 20x30 vergrotingen. Bovendien : 'het zijn niet de pannen, maar de kok'.

Analoge opnamen worden gemaakt op Kodak T-Max 400 Professional, die ik een halve tot één stop overbelicht. De negatieven hebben dan een betere zwarting, waardoor er meer detail uit te halen is. Er worden dan 2 kleinbeeldreflexen gebruikt : een Canon Eos 300 en 650.

Genoeg over camera's eigenlijk. Een camera moet kwaliteit leveren en handig werken, verdere toeters en bellen doen niet ter zake. Fotografie is 'schrijven met licht' : verlichting is veel belangrijker ! Ik werk met 2 Courtenay Solaflash studioflitsers van 150 WS en 2 van 250 ws met kleppen, honingraat, snoot, paraplu's, gobo's en softboxen om het licht aan te passen. Als achtergrond gebruik ik doeken, die ik zelf met textielverf kleur.

Foto's worden digitaal afgedrukt, of ze nu van film of een sensor komen. Het zijn echte foto's, geen printerafdrukken. Zelfs de beste printer kan niet tippen aan de kwaliteit van een (digitale) foto. Het voordeel van digitaal is dat het resultaat keer op keer hetzelfde is. Handwerk durft nogal eens verschillen.

 

 


Ervaringen : - Wat vinden modellen zelf van een fotosessie ? -

Reacties van enkele modellen : Caroline, Natacha, Gina, Annick

Caroline :

Hieronder enkele stukjes uit het verslag van Caroline, of lees je liever de volledige versie ?

"Ik ben steeds nieuwsgierig geweest naar hoe het is om eens naakt te poseren, maar durfde niet zo goed. "

"Hij legt goed uit wat hij gaat doen, antwoordt op je vragen, maakt af en toe een grapje. Op geen enkel moment heb ik me raar of expliciet "bekeken" gevoeld, het voelde allemaal heel zuiver aan, zodat ik het alsmaar leuker begon te vinden."

"Nog even wachten voor ik vol trots enkele ingekaderde foto's in de woonkamer kan hangen..."

<terug naar ervaringen>

Natacha :

Een zin uit het volledige verslag :

"Werken met Ivan gebeurt gewoon professioneel, op een gezellige, ongedwongen manier én met achteraf heel mooie resultaten."

<terug naar ervaringen>


Gina : (foto's nog niet online)

Hello Ivan,

Ik ben uitermate tevreden over de fotosessie die ik met je mocht ondernemen. En zeker voor herhaling vatbaar

Geef het grif toe dat ik in eerste instantie beetje weigerachtig stond toen ik je eerste mail kreeg om voor je te poseren. Maar door de ervaringen van een ander model dat al verscheidene keren voor je geposeerd heeft was ik snel overtuigd om eens voor je te poseren.

Toen ik in je studio aankwam was ik wel een beetje zenuwachtig, maar door je professionele aanpak Ivan voelde ik me in no time zeer rustig. Precies of ik nog nooit iets anders gedaan had dan naakt te poseren. Ik wilde in feite al lang eens naakt te poseren maar voor wie, en bij jou Ivan werd ik als vrouw zeer gewaardeerd en voelde me zeer zeker géén lustobject. De tijd vloog voorbijen die uurtjes leken zo kort, ik heb me kostelijk geamuseerd.

Nu heb ik al de eerste foto's mogen bewonderen en ben gewoon verrast door het mooie resultaat. Gezien worden door het oog van een fotograaf. Enkele vriendinnen waren erdoor zo verstomd dat zij ook eerstdaags contact met je zullen opnemen voor een fotosessie met jou.

Graag zou ik nogeens een fotosessie voor je willen doen met een vriendin van mij, of als je me kan gebruiken tezamen met een ander model of nog eens alleen, ben steeds tot je dienst.

 

Groetjes Gina,

<terug naar ervaringen>


Annick : (Galerij 0)

Ik zal eerst even vertellen hoe ik ertoe gekomen ben om me naakt te laten fotograferen. Ik en mijn vriend wilden dus naaktfoto's van me, dus wat deden wij ? Naar de winkel een discette halen voor de polaroid en we begonnen er aan. Maar de resultaten lieten echt te wensen over. Zodoende zijn we opzoek gegaan naar een echte fotograaf. Tuurlijk dat iedere fotograaf naaktfoto's wil nemen maar het idee alleen al om bij de fotograaf om de hoek mij naakt te laten fotograferen vond ik maar niks. Tot op een gegeven moment me iemand vertelde over Ivan.Ik ben dan naar zijn site geweest en dacht dit is de man dat ik zoek! En inderdaad ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.

Van zodra ik bij Ivan aankwam had ik zo'n gevoel van het zit wel goed. We hebben eerst wat in fotoboeken gekeken en wat ideetjes uitgewisseld en zijn dan aan de fotosessie begonnen. In het begin voelde ik me toch nog wat onwennig maar dat verdween zeer snel. Ik begon het echt leuk te vinden. En ook niet te vergeten mijn vriend was meegekomen en hij vond het ook supertof hij werd er echt bij betrokken, hij gaf wat aanwijzingen voor bepaalde foto's. Op een gegeven moment waren hij en Ivan aan het overleggen over bepaalde poses en dat gaf me wel een tof gevoel. Ivan staat ook altijd open voor je eigen inbreng en dat vind ik heel belangrijk want het gaat toch om mijn lichaam dat gefotografeerd wordt.

Toen ik de eerste foto's te zien kreeg was ik echt laaiend enthousiast en ik was best trots op mezelf .Ik had zo het idee van '"Wow ben ik dat echt zeg.". En dat heb ik allemaal te danken aan Ivan want zonder hem had ik waarschijnlijk deze ervaring nooit meegemaaakt! Ik en mijn vriend waren weer al een ervaring rijker. We waren zo tevreden over de resultaten dat we al snel een tweede afspraak maakte met Ivan. En ook die tweede ervaring is supergoed meegevallen ! Er is wat afgelachen die tweede keer we hebben geëxperimenteerd met verf en zo . Je kan je echt niet voorstellen hoe snel de tijd voorbijvliegt tijdens zo'n fotosessie.

Het is nu ongeveer een goede maand geleden dat ik mijn eerste afspraak had met Ivan en we zijn al terug aan het praten over alweer een fotosessie (wat denk je vind ik het tof, of vind ik het tof) Dus ik kan alleen maar zeggen wil je je graag laten laten fotograferen mail Ivan en zet de stap ik ben er zeker van dat je er geen spijt van zal krijgen!

Bedankt Ivan, en ik kijk alweer uit naar onze volgende afspraak!!!!!!!!

 

<terug naar ervaringen>